گزارش و عکس : مسعود بهره بر
مراسم نکوداشت هنرمند و نقاش فقید، زنده یاد منصور بهره بر در شیراز و مرودشت برگزار شد. در این آیین به یاد ماندنی کتاب "رد پای شیرین: نقاشیها، نوشتهها و آثار منصور بهره بر" معرفی و بخشی از آثار این نقاش صاحب سبک ایل باصری معرفی و از او به عنوان نقاشی که آلام، رنجها و هنر بیبدیل مادران ایلی را در آثارش انعکاس دادهاست تجلیل شد.
کتاب "رد پای شیرین ..." نگاهی است شاعرانه و عارفانه به هنر قالیبافی در ایلات و عشایر. این کتاب بازنمون رنجها و مشقات زنان و مادران ایل است که در عین مظلومیت و محرومیت زیباترین آثار هنری را در دستبافتههای خویش به نمایش گذاشته اند. منصور بهره بر در این کتاب هرچند مختصر تحلیلی عمیق و موشکافانه از اقتصاد خانواده ایلی ارائه میدهد که در دهههای چهل و پنجاه بر اثر اجرای طرح اسکان اجباری عشایر و قحطیها و خشکسالیهای پی در پی به دوش زنان و مادران ایل گذاشته شده بود.
همچنین در این آیین هنرمندان و علاقه مندان هنر ایلی به بیان خاطرات از وی در هنر اصیل ایرانی پرداختند. شهناز عشایری از معلمان برجسته تعلیمات عشایر و یکی از نویسندگان ادبیات ایلی با سخنرانی در مراسم مرودشت و شیراز تجلیل شکوهمندی از مادران ایل و هنر قالیبافی زنان ایل ارائه کرد. همچنین دکتر سلطانعلی کاظمی عضو هیأت علمی و دانشیار دانشگاه از بعد روانشناسی آثار و هنر منصور را تحلیل و بررسی کرد. آقای عبدالرضا فتحی از همکلاسیهای منصور و مدرس رشته هنرهای تجسمی دانشگاههای هنر شیراز آثار منصور را معرفی و خاطراتی از او بیان کرد. در هر دو مراسم مرودشت و شیراز کتاب "رد پای شیرین ..." به مخاطبان و هنرمندان معرفی شد. این کتاب به وسیله انتشارات همارا منتشر گردیده و مورد استقبال قابل توجهی قرار گرفته است. در مراسم شیراز نویسنده و دانشآموخته دبیرستان عشایری، علی شجاعی با هنرمندیِ مثال زدنی اجرای برنامه را به عهده داشت.
منصور بهره بر هنرمند نقاش استان فارس دانش آموخته رشته نقاشی دانشگاه هنر تهران بود که در پنجمین جشنواره دوسالانه نقاشی ایران به عنوان یکی از نقاشان برتر کشور انتخاب و آثار او در نمایشگاه دوسالانه مذکور در سال 1379 در موزه هنرهای تجسمی تهران به نمایش در آمد و در کتاب سال مذکور به چاپ رسید. بسیاری از آثار او در تهران، شیراز و سایر شهرستان های استان فارس در نمایشگاههای مختلف به صورت گروهی و انفرادی به نمایش درآمد.
این هنرمند برجسته به واسطه دلبستگیهای ایلی، همواره در خلق آثارش از طرح ها، نقوش و رنگ های دستبافتههای عشایری الهام میگرفت. منصور بهره بر هنرمند ایل باصری در سال ١٣٤٦ در روستای عشایرنشین چدرویه از توابع شهرستان جهرم متولد شد. دوران ابتدایی را در مدرسه عشایری روستای چدرویه گذراند و از دانشگاه هنر تهران لیسانس نقاشی گرفت. او در روز 21 اسفند 1392 در حال خلق یک اثر هنری در شهرستان مرود شت از داربست سقوط کرد و دچار آسیب دیدگی شدید جسمی شد و در صبح روز 30 تیرماه سال 1393 بر اثر ایست قلبی در شیراز درگذشت.
   
|